Tuin

Het tuinseizoen is in al volle gang. Het gras groeit, de bloemen staan in bloei en de struiken kleuren weer groen. Werkt u graag in de tuin? Wij nemen u graag mee op tuinavontuur. Houd deze pagina en onze sociale media in de gaten voor leuke tips, weetjes en tuininspiratie.

 

 

Duurzaam tuinieren?

We zijn bij Woonservice druk bezig met het verduurzamen van woningen, maar ook in de tuin kunnen we duurzaam bezig zijn. Bijvoorbeeld door regenwater op de te vangen of om te kiezen voor meer groen in de tuin in plaats van steen.

Wanneer we meer groen in onze tuin hebben vangen we het water beter op. En dat is ook weer goed voor het grondwater, want grondwater wordt namelijk weer gebruikt voor drinkwater. Daarnaast zijn bloemen en planten weer goed voor vogels en insecten.

Duurzaam tuinieren met Jeroen Hengeveld, programmamanager verduurzaming:

 

1. De tuin sproeien of de planten water geven? Doe dit vooral niet midden op de dag. Als de zon schijnt verdampt het grootst deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken."

2. Kijk eens rond of je een mooie regenton kunt vinden. Er zijn natuurlijk van die plastic bakbeesten, maar in een duurzame tuin heeft een houten ton de voorkeur. Sluit de ton aan op je regenpijpen en voilà: je hebt ineens een goede opvang van extra water. Het regenwater is heel goed te gebruiken om de tuin mee te sproeien, dieren drinken te geven of je kinderen mee te laten spelen.

3. Een verlichte tuin is erg mooi, maar is dat wel duurzaam? Wel als je gaat voor solar-verlichting. Hierbij is de lamp voorzien van een kleine zonnecollector die energie kan opslaan. De lichtsensor zorgt ervoor dat de verlichting automatisch ’s avonds aangaat. Je hebt geen batterijen of stroomdraden nodig: de zon zorgt voor natuurlijke energie voor jouw verlichting!

Tuintips medewerkers

Een leuke bloementip van medewerker Ingrid, junior communicatieadviseur: “Campina en Natuurmonumenten zijn een campagne gestart om samen met heel Nederland 100.000 m2 bloemen te zaaien voor de natuur en insecten. Help ook mee en vraag het gratis actiepakket met bloemzaadjes aan via www.heelnederlandinbloei.nl.”

 

Otto Lugers, teamleider serviceteam: "Uit onderzoek door universiteiten is gebleken dat onkruid bestrijden met heet water de meest effectieve en milieuvriendelijke manier is. Het gebruik van heet water (om en nabij 96 graden) zorgt ervoor dat bovengrondse delen van de plant afsterven. Na het toepassen van deze manier raakt ook de wortel dusdanig uitgeput dat die ook het loodje legt. Let wel op dat heet water brandwonden kan veroorzaken, wees voorzichtig!"