Thuisbest Bewoners

Thuis bij Tina en Eeuwe Jansen

 

Gruttolaan, Beilen West. Sinds 1974 het adres van Tina en Eeuwe Jansen. Hun woning, hun thuis. Hier groeiden hun kinderen op, hier werden zij opa en oma. Het huis is in de loop der jaren regelmatig aangepast, grote en kleine verbeteringen. Tina en Eeuwe willen hier graag blijven wonen, zo lang als het kan.

 

In 1974 verhuisden Tina en Eeuwe Jansen van Borger naar Beilen. Zij betrokken de woning aan de Gruttolaan. “Dat was best wennen, in Borger woonden we veel groter.” Tina weet nog als de dag van gisteren wat haar eerste reactie was toen zij de woning binnen stapte: “Oh, wat is dit klein! dacht ik.” Maar veel keuze hadden ze niet, want Eeuwe had een baan gevonden in Beilen, als onderhoudsschilder bij DOMO. “Er was veel werkloosheid. Je was blij dat je werk had! En een huis.” Dan gaan de jaren hard, heel hard. Het huisje went, en voelt al snel aan als thuis. In 2016 wonen ze er nog, met plezier. Tina toont een oud plateeltje met een gedichtje dat alles zegt over haar gevoel voor de woning.

Als is mijn huisje nog zo klein,

Mijn grootste vreugd is thuis te zijn.

 

Zo is het echt, ze houden van hun woning, hun thuis.

 

De ontwikkelingen door de jaren heen gingen niet ongemerkt voorbij. Tina herinnert zich de komst van de eerste kleurentelevisie: "We genoten samen met de kinderen van programma's als Swiebertje en Stuif-es-in."

De woning werd regelmatig aangepast aan nieuwe eisen en mogelijkheden. De ouderwetse muurkachels maakten plaats voor centrale verwarming. Er kwam betere isolatie, dubbele beglazing. Een extra buitenmuur, met spouwruimte, maakt een eind aan de klimaatproblemen in de woonkamer.

 

Toen eind jaren '80 de kinderen het huis uit ging, kregen hun twee slaapkamers een nieuwe bestemming. De ene kamer werd een logeerkamer, waar de kinderen (en inmiddels de kleinkinderen) nog regelmatig gebruik van maken. In de andere kamer ontstond ruimte voor boeken, "rommeltjes" en in latere jaren de computer. En Tina had eindelijk alle ruimte voor haar grote hobby: naaien.

 

Een nieuwe aanbouw zorgde er halverwege de jaren '90 voor dat het huis allerminst meer klein voelde: "Wat een ruimte!". Het wonen werd voor Tina en Eeuwe steeds prettiger; zij willen hier dan ook zo lang mogelijk blijven wonen.

 

Dat de situatie snel kan veranderen, weten ze uit ervaring. Tina had na enkele operaties moeite met traplopen. “We hebben geen toilet boven, nog steeds niet. Tja, dat zou wel handig zijn.”

 

Maar zij willen niets weten van een stoellift langs de trapleuning. “Alsjeblieft niet!”

Bij zo’n nieuwe inbouw personenlift kan Eeuwe zich misschien wel iets voorstellen, maar dan wil hij wel weten hoe het met de kosten zit. Trouwens, serieuze dakisolatie is ook nodig. “Nu waait de wind onder de pannen door, op zolder, Je kijkt zo op straat… “

De Gruttolaan, waar zij graag wonen. En voorlopig hebben Eeuwe en Tina genoeg omhanden, zoals fietsen, wandelen en vrijwilligerswerk in de wijk.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.