Home Over Woonservice Nieuws en publicaties Laatste nieuws Openbare pluktuin in Beilen aangeplant

Openbare pluktuin in Beilen aangeplant

Wethouder Jan Schipper, Adviseur groenbeheer en klimaatadaptatie Bert Roddenhof van Woonservice en Femmeke Huigens van de Drentse Voedselbossen hebben de eerste boom geplant om de start van de aanplant feestelijk te markeren. Het pluktuin is als geheel aangeplant met vrijwilligers  en bewoners.

Pluktuin aan de Molenstraat

De pluktuin is naast de nieuwbouw van Woonservice aan de Molenstraat. De tuin is ingeplant met notenbomen, fruitbomen, struiken en ingezaaid met een bloemrijk boomgaardmengsel. Dit biedt een plek voor vogels, insecten en egels om te wonen en te eten, terwijl buurtbewoners kunnen genieten van de noten, bessen en fruit.

Pluktuin voor de buurt

Steeds meer inwoners van Beilen willen een pluktuin in hun buurt. Dit is niet alleen gezond, maar versterkt ook de gemeenschap. Het past bij de ambitie van de gemeente om projecten te ondersteunen die verbinden en bijdragen aan het verkorten van de voedselketen. Dit eerste openbare pluktuin kan de start zijn van een route langs kleine voedseltuinen in Beilen. Wethouder Schipper: “We hebben het geluk te mogen wonen, werken en leven in een groene gemeente. En dat groene willen we graag behouden én versterken. Vandaar dat we dit initiatief ondersteunen en waarderen. Een mooi project waar onze voedselvisie zichtbaar in praktijk wordt gebracht!”

Groene leefomgeving voor huurders

Woonservice heeft naast het bouwen van nieuwe woningen ook aandacht voor de leefomgeving van hun huurders. Bert Roddenhof, adviseur groenbeheer en klimaatadaptatie: "Dit project is een mooi voorbeeld van samenwerken aan een groenere en duurzamere leefomgeving. Door het aanleggen van deze pluktuin creëren we niet alleen een plek waar mensen, maar ook dieren van kunnen genieten."

Programma

De Vereniging Drentse Voedselbossen helpt mensen in Beilen en de rest van de provincie met de ontwikkeling en aanleg van voedselbossen. Huigens: “Voedselbossen zijn kleine ecosystemen waar veel bomen, struiken, bloemen en planten relatief dicht bij elkaar staan. Zo ontstaan plekken waar de biodiversiteit toeneemt. Voedselbossen zijn plekken waar insecten, vogels en kleine zoogdieren kunnen wonen, maar waar tegelijkertijd door mensen van gegeten kan worden. Een voedselbosje hoeft niet groot te zijn. Ook in een achtertuin kun je die combinatie maken. Hier aan de Molenstraat planten we 6 bomen en een 20-tal struiken”.