De woning van de toekomst

18 december 2018

De woning van de toekomst

Deze zomer zijn we gestart met de proef 'Optimaal energiezuinig renoveren'. Het idee hierachter is dat we een bestaande woning, zo aanpassen dat deze maximaal energiezuinig wordt. Voor deze woning gingen we op zoek naar een huurder die met ons wil pionieren. Daarvoor deden we oproep in de huis-aan-huiskrant: 'Wie wil er wonen in een vrijstaand huis en een bijdrage leveren aan de woning van de toekomst?'

Ingrid de Valk was één van de mensen die er op reageerde. Ze stond al ingeschreven bij Woonservice en was hard op zoek naar woonruimte. "Vrienden van mij wonen in de Lindelaan in Westerbork. Woonservice had in de straat een brief rondgebracht dat ze de woning maximaal energiezuinig ging maken. Ze gingen de woning daarvoor grondig verbouwen: HR++ gasgevuld isolatieglas, vloerverwarming, extra isolatie in muren, onder het dak en de vloer om de woning tochtdicht te maken en nog veel meer.

In de brief stond ook dat deze woning op een andere manier dan gebruikelijk aangeboden zou worden. Ik heb direct gebeld met Woonservice om te horen hoe ik voor deze woning in aanmerking kon komen. Ik vind het namelijk super gaaf dat ik als huurder in een gasloos en energiezuinig huis kan wonen. Dat had ik nooit verwacht!"

Ingrid stuurde een motivatiebrief waarom ze graag in deze woning wil wonen en werd vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. "Ik was één van de vier kandidaten. Wat vond ik het spannend!" Sinds eind oktober woont ze er. Als we haar opzoeken heeft ze er net een nachtje geslapen en is ze nog druk aan het klussen. Trots laat ze het huis en alle technische snufjes zien.

"De woning zit vol met nieuwe technische systemen: een warmtepomp voor de verwarming, met een boiler voor warm water, zonnepanelen, een warmte terugwin installatie." De installaties staan buiten, aan de muur van de woning in een speciale kast. Hierdoor gaat het niet ten koste van de ruimte in de woning. En hoeft Ingrid niet thuis te zijn als een monteur er naar moet kijken. "Ik heb op dit moment geen idee hoe het allemaal werkt hoor. Ik krijg nog een uitgebreide uitleg. Ook heeft ze een enorme map met handleidingen. ‘Hier moet ik me nog echt even in verdiepen’", lacht ze. "Weet je, ik vind dit leuk. Ieder begin is moeilijk, maar ik word hier blij van. En in principe moet dit huis zelf kunnen nadenken. De temperatuur staat ingesteld op 20 graden, het systeem moet zelf regelen dat het op deze temperatuur blijft."

"Ieder begin is moeilijk, maar ik word hier blij van. En in principe moet dit huis zelf kunnen nadenken."

Via een app op haar tablet kan Ingrid precies zien hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en wat ze verbruikt. "Er zit een energiemonitoringsysteem in deze woning. Daar kan ik zelf in kijken, zodat ik weet hoeveel energie mijn zonnepanelen opwekken. Dat is leuk joh! Helemaal als je ziet dat je de wasmachine aan hebt staan en toch nog stroom teruglevert aan het net. Dan wek ik namelijk meer energie op, dan ik verbruik.

Woonservice heeft ook toegang tot dit systeem. Zo kan Woon-service bijvoorbeeld zien hoe de systemen functioneren en hoe de vochtigheidsgraad in de woning is. Deze informatie gebruiken ze om te bepalen hoe ze andere woningen energiezuinig gaan maken.

Het huis bevalt Ingrid tot dusver goed. Een verbeterpunt heeft ze wel: "Zie je die witte ronde bolletjes op het plafond? Dat zijn de ventilatiepunten. En ze zitten allemaal vlak voor het raam. Schrijf het maar niet op, maar ik denk dat er alleen mannen bij dit project betrokken zijn geweest. Want hoe moet ik nu een gordijnrail ophangen?"

De komende tijd gaat u vaker van Ingrid horen. Ze neemt ons dan mee in haar ervaringen met deze energiezuinige woning. "Ik vind het hartstikke leuk om mijn ervaring te delen. Een beter milieu begint bij jezelf en daar ben ik serieus mee bezig. Dat doe ik met dit huis. Maar ik let er ook op dat ik A+ of A++ apparaten koop die energiezuinig zijn. Die zijn in de aanschaf wel duurder, maar er zijn regelmatig leuke aanbiedingen. Het is de moeite waard om daar op te wachten!"

Waarom deze woning?

Hendrik Timmer is senior medewerker vastgoed bij Woonservice. Hij doet verschillende projecten die te maken hebben met het energiezuinig maken van onze woningen. Waaronder de renovatie van de Lindelaan in Westerbork.

"We hebben de woning aan de Lindelaan ingrijpend gerenoveerd. Dit was een test om te onderzoeken wat het effect van deze verbouwing is op het energieverbruik en het comfort van de woning. Het is onze bedoeling dat we woningen energiezuinig maken en tegelijkertijd willen we dat onze woningen betaalbaar blijven en comfortabel om in te wonen. Hoe we dat gaan doen? Dat weten we nog niet precies. Daarom willen we hier ervaring mee op doen. Zodat we bijvoorbeeld weten welke technische belemmeringen er zijn. En waar we bouwkundig rekening mee moeten houden. Door het te doen leren we. En alles wat we hier van leren, nemen we weer mee bij volgende projecten."