Energiepioniers Peter en Annie

Energiepioniers Peter en Annie

Annie: “Ik las over het Energiepioniersproject in de krant en heb me aangemeld uit nieuwsgierigheid. Toen ik de presentaties volgde, ging één daarvan over wonen zonder gas. Ik wist niet dat dit mogelijk was en het boeide mij direct. Op een gegeven moment werd de materie mij te technisch, dus haalde ik mijn man erbij. Toen wij middenin het traject zaten, speelden de aardbevingen weer in Groningen. Daardoor raakten wij er steeds meer van overtuigd dat we zonder gas wilden leven.”

Door de aardbevingen in Groningen raakten wij er steeds meer van overtuigd dat wij zonder gas willen leven.

Peter: “Tijdens het project kun je aangeven welke duurzame maatregelen je wilt toepassen in jouw huis, bijvoorbeeld installatie van zonnepanelen. Er komt een team langs om te kijken of de woning in aanmerking komt voor jouw wensen en ik wilde per se een systeem waarmee we gasloos konden leven. Anders zouden we onze deelname intrekken. Gelukkig is ons huis geschikt verklaard en konden we de aanpassingen doorvoeren.”

Annie: "Onze woning wordt nu verwarmd door een warmtepomp. Een warmtepomp maakt binnen gebruik van de energie van buiten. Met gemiddeld 25 procent elektrische energie produceert het 100 procent warmte-energie en het is nóg zuiniger als je een warmtepomp combineert met zonnepanelen. We hadden er al acht, maar er moesten er nog zes panelen bij om de warmtepomp goed te kunnen laten draaien. Ook werden onze radiatoren vervangen door radiotoren die tot maximaal 35 graden gaan in plaats van tot 60 graden. Vervolgens werd onze gasketel vervangen door een elektrische ketel en een boiler van tweehonderd liter. We maken nu geen gebruik meer van gas, er zit een slotje op de gaskraan. Het was eerlijk gezegd minder ingewikkeld dan ik dacht.”

Peter: “We hebben nu overal in huis dezelfde temperatuur en dat voelt heel comfortabel. Een andere consequentie van gasloos leven is het plaatsen van een inductie kookplaat. Koken op deze plaat is ook even wennen, maar voor mijn doen had ik het snel in de gaten. En de platte kookplaat is gemakkelijk en snel schoon te maken. We zijn erg blij met onze keuze.”

Annie: “Natuurlijk vinden wij energiebesparing belangrijk. We hebben sinds kort een app waarop we de opbrengst van de zonnepanelen en het verbruik van elektrische apparaten kunnen zien. Met de besparing die we maken, spelen we quitte. Dat is mooi. Je bent beter bezig voor het milieu en het kost je geen cent. Als er iets uitgevonden wordt om energie en het milieu te sparen, dan moet je dat doen. Dit is de toekomst.”

Bespaartip van Peter en Annie

"Bekijk of het zinvol is om zonnepanelen te plaatsen! Dat is de eerste stap naar energiebesparing."

Geïnstalleerde systemen

  • All electric warmtepomp met 300 liter boiler
  • Extra zonnepanelen
  • Lage temperatuur verwarming
  • Plugwise slim monitoringsysteem
  • Inductiekookplaat