Energiepioniers Janny en Aaldrik

Energiepioniers Janny en Aaldrik

“Full electric houdt in dat wij volledig elektrisch zijn en leven zonder gas. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Een full electric ventilatielucht/warmtepomp vervangt de gaskachel, haalt warmte uit de lucht en maakt daar een prettige temperatuur van. Bij dit systeem worden de radiatoren  niet warmer  dan 36 graden. Hiervoor kregen we speciale radiotoren, extra isolatie, een inductiekookplaat en 15 zonnepanelen met optimizers. Daarnaast heeft de warmtepomp een voorraadketel voor warm water.”

 

Wij leven volledig elektrisch. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet hoor!

“Dankzij dit systeem hebben we geen gas meer nodig en hebben we altijd een constante temperatuur in huis. Op onze bovenverdieping hebben we infraroodpanelen in plaats van verwarming. Deze panelen zorgen voor warmte op de plek waar je het nodig bent, in plaats van dat ze een hele kamer verwarmen. Dus op het moment dat je warmte nodig hebt, dan heb je het ook. En ga je weer naar beneden, dan doe je het paneel weer uit.”

“De inductiekookplaat in de keuken vind ik geweldig. Het kookt rustig, het is snel aan de kook en je maakt de kookplaat gemakkelijk schoon. Voor mij is dit echt een vooruitgang.”

“Toen het Energiepioniersproject voorbij kwam, was ik meteen geïnteresseerd. Ik vind het belangrijk om zuinig te zijn met energie en door het geleerde direct in de praktijk te brengen, zag je meteen effect. In het begin van het project namen we ons eigen energieverbruik onder de loep. Dan word je wel even met je neus op de feiten gedrukt. Je wordt bewust van je gewoontes. Ik schrok vooral van de wasmachine. Ik doe nu drie keer in de week de was in plaats van twee keer per dag en douche veel korter. Als ik daar met andere mensen over praat, probeer ik dat ook over te brengen. Sinds kort mag ik mezelf Energiecoach noemen, want ik heb de cursus Energiecoach gevolgd. Het hoeven niet alleen jongeren te zijn, die verandering kunnen teweegbrengen.”

Aaldrik: “Janny is al twee jaar enthousiast bezig met het project. Ik blijf lekker thuis, maar verdiep me wel in de materie. We bespreken thuis alles wat er op die bijeenkomsten besproken wordt. Je doet zoiets toch samen. Een dergelijk systeem uitproberen heeft wel impact op je huis.”

“Wat de energiebesparing van dit systeem zal opleveren, kunnen we nog niet zeggen want we hebben de systemen pas sinds april. Maar wat we er tot nu toe van hebben meegemaakt, lijkt het allemaal heel goed.”
 

Geïnstalleerde systemen

  • Full electric ventilatie lucht/warmtepomp
  • 15 zonnepanelen met optimisers
  • 3 infraroodpanelen
  • Inductiekookplaat

Bespaartip van Janny

"Vervang alle gloeilampen geleidelijk door led lampen (wacht op aanbiedingen!) en doe de overgordijnen ook dicht zodat er geen warmte verloren gaat."

Wat hoop je met je deelname aan de energiepioniers te bereiken?

"Bewustwording! Over energieverbruik en watergebruik. Ik vind het belangrijk om te weten waar je mee bezig bent. Dat geldt voor mijzelf, maar ik wil het ook doorgeven aan anderen."