Energiepioniers Jan en Shireen

Energiepioniers Jan en Shireen

Jan is calculator installatietechniek en Shireen is huisvrouw. Ze wonen in Beilen, samen met hun twee kinderen van 10 en 5 jaar.

We voelen ons ambassadeurs en staan open voor vragen. We hebben de hele buurt al op zolder gehad!

Jan: "Ik ben energiepionier geworden omdat mijn werkgever een energiebesparend systeem op de markt heeft gebracht waar ik in geloof: een warmtepomp waarmee je gasloos kunt leven. Toen mijn werkgever op zoek ging naar afnemers van dit systeem, kwamen ze bij Woonservice terecht. Ze vroegen of ik ‘m wilde testen en ik zei direct ja. Energiebesparing en de mogelijkheid om duurzaam te leven speelden mee in deze beslissing. Dat is toch de toekomst."

Jan: "Er is een hele studie gemaakt om te kijken of ons huis geschikt is voor dit systeem. Dat was het wel, maar er moest wel wat worden aangepast. Zo zijn de vloer van onze zolder en de spouwmuren geïsoleerd en hebben we dubbel glas gekregen. Daarnaast zijn onze PV panelen in aantal verdubbeld en werd onze keuken vervangen, omdat we over moesten naar elektrisch koken. Onze keuken was bijna afgeschreven en daarom kregen we meteen een hele nieuwe keuken."

Shireen: "Dat Jan energiepionier wilde worden, vond ik geen probleem. En het mooie is, we kregen een nieuwe keuken! Ik ben daar zo blij mee. Het elektrisch koken bevalt me ook goed, ik wil niet anders meer. Gelukkig hebben we van de installatie van de pomp en de andere aanpassingen weinig last gehad. Binnen twee weken was het werk gedaan."

 

Jan: "De warmtepomp staat op zolder en loopt via een buis naar de schoorsteen. Een warmtepomp maakt binnen gebruik van de energie van buiten. Dit systeem gebruikt de schoorsteen om deze energie naar binnen te halen. Een groot voordeel is dat de warmtepomp vrijwel geen geluid maakt en ook niet voor trillingen zorgt. Wij hebben geen geluidsoverlast en onze buren ook niet."

Shireen: "Sinds de komst van de warmtepomp is het behaaglijker in huis en er is een continue warmte. Er zijn geen pieken en dalen. Het dubbele glas zorgt ervoor dat we geen buitengeluiden meer horen en de tocht is weg. Dat is heel fijn. Een nadeel is dat het lang duurt voordat het warm wordt in huis en we moesten even wennen aan de boiler. Het warme water is soms op en dan sta je onder een koude douche. Dat los je op door korter te douchen. Dat zijn dingen die je gemakkelijk aan kunt passen."

Jan: "We zijn nu bijna een jaar verder en ik weet zeker dat we energie besparen. Helaas kan ik niet exact vertellen hoeveel, want ik houd het niet bij. Dat is niet zo mijn ding. Door de warmtepomp gebruik je meer elektriciteit maar dat wordt gecompenseerd door de zonnepanelen. We betalen maandelijks bijna niets. Ik wacht op de jaarafrekening en daarop is zeker te zien hoeveel wij besparen. Ik ben erg benieuwd."

Waarom doen jullie mee aan de Energiepioniers?

Door mee te doen aan het project testen we een nieuw soort warmtepomp, de Ecoforest, die ervoor zorgt dat je gasloos kunt leven. Dat is de toekomst. Daarnaast besparen we energie en dat zie je weer terug op je rekening.

Geïnstalleerde systemen

Warmtepomp Ecoforest ontwikkeld door Breman, dubbel glas, PV zonnepanelen, keuken met inductie kookplaat.