Energiepioniers Fremar en Anneke

Energiepioniers Fremar en Anneke

Fremar: "Dan gebeurt er weer eens wat! Dat was mijn gedachte toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan het energiepioniersproject. In februari dit jaar hebben we een hybride-opstelling gekregen, waardoor we half gasloos wonen."

Gasloos wonen is nog maar het begin van alle veranderingen, daar ben ik van overtuigd

"Sinds februari dit jaar testen wij een hybride-installatie: een combinatie van een warmtepomp en een CV-ketel. De keuze voor dit systeem heeft te maken met een gloednieuwe CV-ketel (zonde om weg te halen!). En volgens Woonservice past dit systeem het beste bij ons huis. We gebruiken de pomp voor de verwarming en de CV-ketel voor warm water, bijvoorbeeld om te douchen."

"Om de warmtepomp optimaal te kunnen laten draaien, hebben we twaalf zonnepanelen gekregen. Daarnaast zijn er eclipse knoppen op de radiatoren geplaatst om de temperatuur te regelen. De knoppen hebben we er weer af laten halen, want die maakten, vooral ’s nachts, een piepend geluid. Ook wordt de werking van minstens drie zonnepanelen belemmerd door een eikenboom voor ons huis. Maar dankzij de optimisers werken de panelen apart van elkaar en heeft het geen invloed op de pomp. We hebben geprobeerd de boom weg te laten halen, maar dat gaat niet gebeuren. Een paar obstakels dus, maar dat hoort bij pionieren: dingen uitproberen."

"We hadden een week lang monteurs over de vloer om de systemen te plaatsen. Midden in de winter, dus we hadden wel wat viezigheid op de vloerbedekking door vieze schoenen, maar het is netjes aangelegd. Het systeem bevalt goed. Omdat de warmtepomp met lagere temperaturen werkt en een CV op bijvoorbeeld 85 graden kan worden afgesteld, duurt het nu langer voor het warmer is in huis. Maar dat is een kwestie van wennen. Door de warme zomer is het moeilijk om te meten hoeveel we hebben bespaard. In februari 2019 hebben we het systeem één jaar, dan hebben we een beter overzicht van de kosten."

"Dankzij de tool Plugwise zijn we meer bewust van de hoeveelheid energie die onze apparaten gebruiken. Oude apparaten zoals de diepvries verbruiken veel meer energie, daar proberen we nu op te letten. Ik zie mezelf niet als een ambassadeur van energiebesparing, ik heb mijn eigen energiecoach thuis. Mijn vrouw Anneke is altijd zuinig, vooral met water. Ze zal nooit de kraan laten lopen en vangt tijdens het opwarmen het koude water op, om dat vervolgens in de tuin te gebruiken. Goed he?"

Bespaartip van Fremar en Anneke

"Wees zuinig met water. Er wordt zoveel moeite gedaan om water schoon te krijgen dat verspilling echt zonde is. Vang bijvoorbeeld tijdens het opwarmen van het water het koude water op en geef dit aan de planten in je huis of tuin."

Geïnstalleerde systemen

  • Techneco Loria warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Slimme monitoring van Plugwise