Energiepioniers Derk en Grietje

Energiepioniers Derk en Grietje

Derk: “Uit nieuwsgierigheid meldde ik me aan voor het Energiepionierstraject. Gaandeweg bleek dat mijn vrouw en ik vooral interesse hadden in woonlastenvermindering en energiebesparing. We kregen een aantal opties voorgelegd om deze besparing te kunnen bewerkstelligen, uiteraard rekening houdend met het huis. De lucht/water warmtepomp van Nefit leek mij de beste keuze.”
 

Tot nu toe hebben we een gasbesparing van 30%

“De pomp haalt warmte uit de buitenlucht, perst het samen en zet het om in warm cv-water. Hiervoor wordt geen gas gebruikt, maar we leven niet gasloos. Wij hebben een hybride systeem waarbij de gasketel bijspringt. Het uitgangspunt van dit systeem is: wat is de goedkoopste manier om het huis te verwarmen bij een bepaald klimaat. Gaat het vriezen en wordt het min vijf, dan kost het te veel om de buitenlucht warm te maken en gaat het via de gasketel.”

“Ik ben techneut van oorsprong en heb me verdiept in de materie. Ik wilde geen duur systeem als het zijn rendement niet haalt, dus ik had één voorwaarde: het huis moet goed geïsoleerd zijn. We kregen een spouwmuurisolatie en een vloerisolatie. Ook zijn er, naast de bestaande acht zonnepanelen, vier extra zonnepanelen geplaatst en hebben we in de woonkamer een infraroodpaneel geïnstalleerd om de kou weg te halen na een dagje uit. Ik zet de pomp dan namelijk even uit. Ter vergelijking: een straalkachel van dit formaat verbruikt 4000 watt, dit paneel 400 watt.”

Grietje: “We zijn erg tevreden over het systeem. Onze radiatoren waren altijd gloeiend heet, maar dat is nu niet meer het geval. Dit ligt ook aan de Eclipse knoppen die we hebben gekregen. We hebben nu overal in huis dezelfde, constante warmte en dat is heel behaaglijk en prettig.”

Derk: “Tot nu toe hebben we een gasbesparing van 30 procent. Er is wel een verhoging in elektriciteitsverbruik maar dat staat niet in verhouding tot de besparing. We houden dit allemaal bij via de zogenaamde Plugwise app, heel handig. Het Energiepioniersproject heeft ons een hoop kennis gebracht. Ik wil deze kennis graag delen en heb om die reden cursussen gevolgd waardoor ik nu energiecoach ben. Ik had leraar moeten worden!”
 

Bespaartip van Derk

"Met weinig middelen kun je al energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rolluik om tocht tegen te gaan."

Geïnstalleerde systemen

  • Lucht/water warmtepomp
  • Infraroodpaneel
  • Zonnepanelen
  • Slimme monitoring van Plugwise