Energiepionier Ria

Energiepionier Ria

"Ik heb me opgegeven omdat ik nieuwsgierig was naar de mogelijkheden om energie te besparen, maar ik doe nu mee omdat mijn ervaringen anderen kunnen helpen. Nieuwbouwwoningen die na
1 juli zijn aangevraagd, mogen in de gemeente Midden-Drenthe niet meer aangesloten worden op een gasaansluiting, dus het is iets waar we allemaal mee te maken te krijgen."

Dat er dingen misgaan, hoort bij pionieren.

"Sinds februari leef ik volledig gasloos en dat loopt nog niet helemaal op rolletjes. Ik mopper niet, maar na een half jaar mag het systeem wel gaan werken. In februari zijn ze de boel gaan installeren. De CV-ketel moest eruit en leidingen moesten naar boven getrokken worden. In de kruipruimtes zaten helaas stukjes asbest, waardoor de leidingen langs een andere kant moesten lopen. Het beste was om dit aan de voorkant van het huis te doen, achter de regenpijp. De pomp staat nu naast de voordeur. Die moet nog worden afgetimmerd en er komt best wat condens vanaf, waarvoor we een oplossing moeten bedenken. We zijn dus nog niet klaar."

"Toen de buitenunit stond, moest de naverwarming en een boiler van 200 liter naar zolder. Ik had lekkage bij de boiler, maar dat was in een mum van tijd verholpen. Toen ze echter de full electric pomp in bedrijf wilden zetten, lukte dat niet en zat ik in de kou, midden in de winter. Woonservice bracht gelukkig een paar elektrische kacheltjes. Helaas is het nooit helemaal goed gekomen, het systeem werkt nog niet naar behoren. Het is vaak te koud beneden en soms weer te warm. Ik heb om de haverklap iemand over de vloer die de instellingen verandert. Lekker behaaglijk binnen zitten zit er nog niet in, maar ik heb goede hoop voor de toekomst."

"Spijt van mijn deelname heb ik niet. Dat er dingen misgaan, hoort bij pionieren. Het is een experiment. Ik vind het wel prettig om te weten dat ik veel energie bespaar. Ik was altijd al bezig met energie besparen, schreef 25 jaar lang elke avond de meterstanden op. Nu hebben we Plugwise waarop we alles kunnen aflezen, maar dat opschrijven doe ik nog steeds. Met de inductiekookplaat ben ik ook erg blij. Binnen twee minuten heb je gekookt water en de plaat is gemakkelijk schoon te maken. Ideaal!"

Bespaar tip van Ria

"Vervang zoveel mogelijk alle lampen door ledlampen en maak zoveel mogelijk gebruik van zonne-energie. Als de zon schijnt, ga ik een wasje draaien of afwassen. Dat scheelt! Laat dus even checken of je zonnepanelen kunt plaatsen."

Geïnstalleerde systemen

  • Full electric pomp
  • Lage temperatuur radiatoren
  • Zonnepanelen
  • Inductiekookplaat