Energiepionier Jannie

Energiepionier Jannie

Jannie (57)  heeft op veel verschillende plekken in Nederland gewoond, van Schiermonnikoog tot aan Den Bosch tot ze tien jaar geleden besloot terug te gaan naar haar roots: Westerbork. Jannie werkt als medewerker Woonpunt bij een woningcorporatie. Als energiepionier bij Woonservice test ze een Ecolution Ventilatie luchtwarmtepomp.

“Ondanks deze start heb ik geen spijt van mijn deelname. Het hoort bij het pionieren.

“Ik was meteen enthousiast toen ik hoorde over het Energiepioniersproject. Sterker nog: ik was de eerste die zich aanmeldde. Ik ben altijd begaan geweest met het milieu en erg geïnteresseerd in de maatregelen die je kunt treffen om de natuur te sparen. Ik zie mijn deelname als een grote kans om iets te kunnen doen, want het is niet betaalbaar om zelf zoiets te regelen. Via Woonservice kan dat wel. Goed dat ze dit doen.”

“Samen met Woonservice koos ik voor het testen van een Ecolution Ventilatie luchtwarmtepomp. Bij dit systeem wordt het lucht in je huis hergebruikt. De pomp zuigt lucht van ongeveer 19/20 graden uit de woning aan via het mechanisch ventilatiesysteem. Het grootste deel van deze warme lucht wordt afgegeven aan de cv- ketel en de resterende lucht van circa 5 graden gaat naar buiten. Ik heb naast een pomp dus nog steeds mijn cv-ketel. Qua woning en mijn stookgedrag was dit de beste keuze. Helaas werkte het systeem in het begin niet goed.”

 

“Ik was de eerste waarbij dit systeem werd geplaatst, dat was al een happening op zich. De pomp is een forse unit met allerlei buizen erboven, die niet goed werden geïsoleerd waardoor er in het begin warmteverlies was. De pomp werkte daarnaast niet goed, het was te warm of te koud in huis en maakte veel lawaai. Er zijn in die weken diverse mensen meerdere keren langs geweest om te kijken waar het aan lag. Ongeveer zes maanden later werd er een nieuwe cv-ketel en een andere thermostaat geplaatst die beter samenwerken met de warmtepomp. Alles werkt nu goed.”

“Ondanks deze start heb ik geen spijt van mijn deelname. Het hoort bij het pionieren, vind ik. Ik wil dit systeem zelfs aanraden aan andere mensen, ik vertel er veel over. Er zijn veel voordelen: minder energieverbruik, een constante temperatuur in huis, geen hete radiatoren meer en je draagt een steentje bij aan het milieu.”

Waarom doe je mee aan de Energiepioniers?

Toen ik hoorde over het project, vond ik het direct heel leuk. Ik ben begaan met het milieu en geïnteresseerd in duurzaamheid. 

Geïnstalleerde systemen

Ecolution hybride ventilatie luchtwarmtepomp + 2 extra zonnepanelen.

Wat hoop je met de deelname te bereiken?

Ik wil mijn opgedane kennis graag delen en gebruiken in mijn werk en daardoor andere mensen overtuigen dat deze systemen een goed alternatief is voor gas of zorgen voor vermindering van gasverbruik.