Energiepionier Grietje

Energiepionier Grietje

“Ik vind het Energiepioniersproject ontzettend leerzaam. Je wordt heel bewust van je eigen energieverbruik. Mijn kinderen en ik bleken energie-slurpers te zijn, dat was behoorlijk confronterend. We lieten asociaal de kachel branden en alle apparaten op stand-by staan. Door het project ga je er over nadenken en er anders mee om. We leven nu veel zuiniger. Zo doen we bijvoorbeeld de kachel 1,5 uur voordat we weggaan uit en douchen we korter. Het hele gezin doet mee. Als je eraan meedoet, dan moet je het met z’n allen doen. Anders heeft het geen zin.”
 

 

Ik had vantevoren niet verwacht dat ik zoveel zou besparen, dat is een welkom verrassing!

“Ik was heel nieuwsgierig naar wat het project inhield en wat we ermee konden bereiken. Door de installatie van de zonnepanelen, de infraroodpanelen en de accuopslag besparen we veel energie en daarmee gaan onze woonlasten omlaag. Door de kachel minder aan te zetten gaat mijn energierekening 30 euro per maand naar beneden en de zonnepanelen zorgen voor 1200 euro besparing per jaar. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik zoveel zou besparen, dat is een welkome verrassing. Daarnaast is het ook nog beter voor het milieu: een win-win-situatie.”

“Ik ben de enige energiepionier met een accuopslag. Het grote aantal zonnepanelen zorgt voor een grote hoeveelheid energie wat niet aan het net wordt teruggegeven, maar wordt opgeslagen in de accu. Hier kunnen we uit putten als de zon niet schijnt. Ik ben ervan overtuigd dat het één van de beste projecten is om energie en geld mee te besparen. In 5 maanden bespaarde ik 2.000 kWh aan energie, dat is gigantisch veel. Sommige mensen geloven niet dat dit kan, daarom heb ik foto’s gemaakt van de accuopslag.  Zo kan ik het laten zien. Ik ben zo enthousiast geworden dat ik een certificaat heb gehaald voor Energiecoach. Als ik andere mensen kan motiveren om energie te besparen, dan doe ik dat graag.

Geïnstalleerde systemen

  • Accuopslag 4,5 kw
  • 3 infraroodpanelen
  • 16 zonnepanelen
  • Inductiekookplaat

Bespaartip van Grietje

"Doe de verwarming uit 1,5 uur voordat je naar bed gaat en zet alle apparaten uit in plaats van op stand-by. Dat scheelt al een hoop op je energierekening."

Wat hoop je met je deelname aan de energiepioniers te bereiken?

"Ik ging voor de verlaging van de woonlasten, maar inmiddels vind ik de materie zo interessant dat ik er graag over mag vertellen. Als ik andere mensen kan motiveren om energie te besparen, dan doe ik dat met plezier."