Energiepionier Regina

Regina van der Veen uit Tweede Exloërmond is een van de 11 energiepioniers van Woonservice. Samen experimenteren zij op het gebied van duurzame energie. Sinds een aantal maanden heeft Regina een pelletkachel om te testen hoe dit bevalt en hoeveel geld zij hiermee kan besparen op haar energierekening.  

Met zonnepanelen bespaar ik 1.300 kWh stroom, nu wil ik mijn gasverbruik verminderen.

“Ik zag op Facebook de oproep voor energiepioniers voorbij komen en heb me direct aangemeld. Sinds een jaar heb ik zonnepanelen en dat heeft me nog meer bewust gemaakt van mijn energieverbruik. Voor mij werd het een sport. ‘Hoeveel verbruikt de wasmachine, wat gebeurt er als ik de droger aan zet’. De droger is inmiddels de deur uit, want die vrat stroom. Ik schrok er van! Met de zonnepanelen bespaar ik 1.300 kWh op mijn energierekening. Nu wil ik werken aan mijn gasverbruik.”

Duurzame systemen om te testen

“De energiepioniers hebben samen met Woonservice diverse duurzame systemen uitgezocht om te testen. Ik wilde graag een pelletkachel testen, deze ken ik via vrienden. Dit is een kachel die werkt op pellets, dit zijn geperste houtkorrels. Door zelf op onderzoek uit te gaan, kwam ik erachter dat je de pelletkachel ook kunt aansluiten op de centrale verwarming. Zo kun je met de kachel het hele huis verwarmen, zonder gebruik te maken van gas. De pelletkachel verbruikt naast pellets ook stroom, hiervoor heb ik 2 extra zonnepanelen op het dak gekregen. Deze twee panelen moeten het extra stroomverbruik opvangen.”

Ervaringen delen

“Ik vind het ontzettend leuk en leerzaam om energiepionier te zijn. Het is een gezellige groep en we delen onze ervaringen met elkaar. Een aantal energiepioniers gaan verschillende warmtepompen uittesten, ik ben heel benieuwd naar hun ervaringen.  Dat ik nu de pelletkachel mag testen voor Woonservice vind ik super. Ik houd precies bij wanneer en hoe lang ik de kachel aanzet en hoeveel pellets ik dan verbruik. Zodat Woonservice straks genoeg informatie heeft om te beslissen of de pelletkachel ook voor andere huurders financieel interessant is. Want het moet natuurlijk wel uitkunnen.”