Zonnepanelen, levert dat nou echt zoveel op?

Zonnepanelen, levert dat nou echt zoveel op?

De was doen, tv kijken, telefoon opladen. Het kost allemaal stroom. En geld, veel geld. Om wonen betaalbaar te houden, bieden we sinds 2015 zonnepanelen aan. Wat betekent het voor uw energierekening? We gingen in gesprek met een aantal huurders.

Grietje en Lammert Smit, Tweede Exloërmond

Grietje en Lammert wonen sinds 2018 in een twee-onder-een-kapwoning aan de Anne de Vriesstraat in Tweede Exloërmond. Daarvoor huurden ze een andere woning van Woonservice. Grietje werkt als verkeers-regelaar bij bouw- en wegwerkzaamheden. In haar vrije tijd haakt ze allerlei figuren. "Mijn handen zijn nooit stil. Als ik maar even een momentje heb, dan ben ik aan het haken. Ik vind het heerlijk." De figuren maakt ze op aanvraag en ze staat geregeld op een markt om haar haakwerk te verkopen.

"In 2015 bood Woonservice de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen. Wij hebben daar toen direct gebruik van gemaakt."

"Per maand betalen we nu € 120,- aan onze energieleverancier. En daarnaast € 12,- voor de zonnepanelen aan Woonservice. In ons oude huis betaalden we, toen we nog geen zonnepanelen hadden, ruim € 160,- per maand aan de energieleverancier. Op jaarbasis levert ons dat een mooie € 300,- in de portemonnee op. En daar hoef je niets voor te doen!"

Aan de muur van hun woning hangt een Toon. "De zonnepanelen en de Toon hebben ons bewust gemaakt van ons energieverbruik. De droger gebruiken we zo weinig mogelijk en een uur voordat we naar bed gaan zetten we de kachel al lager. Vorig jaar hadden we

Kunnen er panelen op je woning? Laat ze direct plaatsen! Het scheelt je zoveel geld.


Marc Lanting, Valthermond

Marc Lanting woont met zijn vrouw en 2 kinderen aan de Doorsnee in Valthermond. Jonge kinderen en zijn drie aquariums zorgen voor een hoog energieverbruik. Met zonnepanelen zorgt Marc ervoor dat hij zijn energiekosten in toom houdt.

"Elke dag kijk ik even op de app hoeveel energie we verbruiken. Dat we nu zonnepalen hebben scheelt ons per jaar € 300,- tot € 350,- op de energierekening. Dat is toch super! We zijn er echt wel mee bezig. Zo hebben we een elektronisch gestuurde petroleumkachel om ons gasverbruik naar beneden te brengen. En we gebruiken onze tv niet meer als radio, want dat kostte veel stroom. We hebben drie aquariums, die gebruiken veel stroom. Maar door de temperatuur iets lager te zetten en de verlichting overdag uit te doen, besparen we daar ook iets op het energieverbruik. Het zijn allemaal dingen waar je even bewust van moet worden. En het is echt zo dat alle beetjes helpen."

"Ik vind het super dat Woonservice de mogelijkheid biedt om voor € 12,- per maand zonnepanelen op je dak te plaatsen. Er zijn nog genoeg huurders die dat nog niet gedaan hebben. Als je het mij vraagt is dat zonde van je geld."

 Dat we nu zonnepalen hebben scheelt ons per jaar € 300,- tot € 350,-


Ron en Sabrina Heeren, Aalden

Ron en Sabrina wonen sinds 2012 samen met hun zoontje in Aalden. Daarvoor woonden ze particulier in Assen. "In die woning hadden we te maken met een hoop gedoe. Daarom wilden we daar weg. We konden kiezen uit Zwartemeer of Aalden. Toen hebben we voor Aalden gekozen. We wonen hier prima. En voor ons werk is dit ook een fijne plek. Maar er is niet veel te doen, dat missen we wel."

Ron en Sabrina hebben sinds april 2016 zonnepanelen. "Woonservice organiseerde een informatiebijeenkomst in Aalden. Dat ging over zonnepanelen en isolatie onder de vloer. Daar zijn we naar toe geweest. De zonnepanelen vonden we direct interessant, maar nog wel prijzig. Het kostte € 21,- per maand. Toen de prijs naar € 12,- ging hebben we destijds de zonnepanelen direct aangevraagd. We zagen toen ook dat meer mensen in de buurten ze hadden."

De zonnepanelen bevallen uitstekend. "De eerste avond dachten we dat ze het niet meer deden, want het lampje van de omvormer was uit. We baalden enorm, maar de volgende ochtend brandde het lichtje weer. Wat blijkt: de omvormer gaat uit als de panelen geen energie meer opwekken. Dat had Woonservice er wel even bij mogen zeggen."

De kachel een graadje lager

"We letten goed op ons energieverbruik. We doen de tv niet onnodig aan, zijn er alert op dat we lampen uit doen en zetten de kachel een graadje lager. En we stappen ieder jaar over van energieleverancier. Dat is heel simpel en het scheelt een hoop geld. We betalen maandelijks nog maar € 125,- aan onze energieleverancier. Dat is vooral voor gas." Energie besparen met zonnepanelen is dus echt gelukt bij Ron en Sabrina.

"In 2016 hadden we ongeveer een half jaar zonne-panelen en kregen we ruim € 600,- terug van onze energieleverancier. Dat was een extra zakcentje. We hebben toen een abonnement op Wildlands genomen.

In 2017 kregen we iets van € 400,- terug. En het is nog een verrassing wat we over vorig jaar terugkrijgen."