Hoe werkt het?

defheaderoptiemodel

Passend toewijzen

Woonservice wijst woningen 'passend' toe. Dit betekent dat uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden bepalen voor welke woning u in aanmerking komt. De huurprijs van de woning moet passen bij uw inkomen. De goedkoopste woningen zijn vooral voor mensen met een lager inkomen. De mensen die meer kunnen betalen komen minder vaak in aanmerking voor een goedkopere woning.

 

Wat betekent dit nu precies?
De wet regelt dat als u alleen of met zijn tweeën bent én u huurtoeslag kunt aanvragen, u een woning met een huurprijs van maximaal € 592,55 kunt huren. Bestaat uw huishouden uit drie of meer personen en zou u huurtoeslag kunnen aanvragen, dan kunt u een woning met een maximale huurprijs van € 635,05 huren. Volgens de wet mogen wij woningen met een huurprijs onder de € 710,68 bijna alleen nog toewijzen aan huurders met een inkomen van maximaal € 36.165,- per jaar. Boven dit bedrag wijzen wij maximaal 10% van de woningen toe aan mensen met een hoger inkomen.

 

Uw inkomen
Het inkomen wordt bepaald door het inkomen van u als huurder, uw eventuele partner en eventuele meerderjarige medebewoners. Van eventueel inwonende kinderen hoeft u het inkomen niet op te geven. In de praktijk is een enkele uitzondering op deze regeling mogelijk. 
Wij adviseren u voor het opgeven van uw inkomen nu al de gratis Inkomensverklaring op te vragen bij de Belastingdienst. Als u contact opneemt met de Belastingtelefoon (0800-0543) krijgt u het formulier binnen enkele dagen thuis gestuurd. Let op: Woonservice toetst uw inkomen bij woningtoewijzing.

Een schatting van uw gezamenlijke inkomen kunt u berekenen via de rekenmodule.

Klik hier om na te gaan of u voldoet aan de toewijzingsvoorwaarden.


Jongerengrens
Woonservice heeft woningen die geschikt zijn voor jongeren tot 23 jaar die in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit zijn de woningen met een huurprijs van maximaal € 414,02 per maand. Boven dit bedrag is huurtoeslag niet mogelijk. U kunt bij ons woningaanbod een selectie maken op "woningsoort" en kiezen voor "jongeren".

 

Huurtoeslag

Huurt u een woning? En bent u in verhouding tot uw inkomen veel geld kwijt aan huur? Dan kunt u een tegemoetkoming in de huurkosten krijgen: de huurtoeslag.

 

Voorwaarden huurtoeslag
Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de hoogte van uw inkomen, uw vermogen, uw leeftijd en ook van de woning die u huurt. De huur mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Jaarlijks stelt de belastingdienst de voorwaarden vast die van toepassing zijn op het aanvragen van huurtoeslag. Op de website www.toeslagen.nl vindt u alle informatie die u nodig heeft voor het aanvragen of wijzigen van huurtoeslag.

 

Vragen?

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie vragen over het in aanmerking komen voor een woning of de mogelijkheden bij een inkomen boven de € 36.165,-. Neem gerust contact met ons op via info@woonservice.nl.


 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.