Nieuws

defheaderoptiemodel

Gezamenlijke uitgangspunten ondersteuning minima Coevorden

Deze week zette Woonservice als een van de 16 partijen haar handtekening onder de gezamenlijke uitgangspunten voor ondersteuning van minima in Coevorden.

 

Bron: De Krant van Midden Drenthe

 

Coevorden - Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving, ook mensen met financiële zorgen. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor de zestien partijen uit Coevorden die gezamenlijke uitgangspunten hebben ondertekend.

De handtekening voor de ondersteuning van minima is het resultaat van het proces waarin verschillende organisaties, maatschappelijke partners, vrijwilligersorganisaties en minima hebben meegedacht over het nieuwe minimabeleid van de gemeente Coevorden.

 

Samenwerking

Tientallen partijen hebben meegedacht over goede manieren om inwoners met financiële zorgen te ondersteunen. Waar lopen ze tegenaan? Waar zijn ze echt mee geholpen? In verschillende bijeenkomsten konden organisaties en verenigingen meedenken en medewerkers van Maatschappelijk Welzijn Coevorden interviewden minima over de zaken waar zij tegenaan lopen.

 

Wethouder Joop Brink: 'De uitdaging om te voorkomen dan mensen met financiële zorgen in een isolement raken, omdat ze niet mee kunnen doen aan sociale, sportieve of culturele activiteiten bijvoorbeeld, is één die we als gemeente niet alleen kunnen oplossen. Samen met onze partners zien we veel meer, kunnen we beter aanwijzen waar de pijnpunten zitten en kunnen we ook betere oplossingen vinden, waar we samen aan werken. Ik ben heel blij dat we het proces op deze manier hebben aangepakt en dat zoveel partijen hebben meegedacht.'

 

Uitgangspunten

De belangrijkste uitkomsten van de interviews en bijeenkomsten zijn omgezet in uitgangspunten. De mogelijkheden om maatwerk te kunnen leveren, dat de toegang tot hulp laagdrempelig is en dat duidelijk is welke ondersteuning er is, zijn belangrijke punten.

Wethouder Brink: 'We willen in de toekomst echt anders met de regels omgaan. De wet wil dat we mensen helpen. En als regels dat moeilijk of onmogelijk maken, dan moeten die regels niet leidend zijn, maar de opdracht om mensen te helpen wel.'

Met de ondertekening van de uitgangspunten laten de partijen zien hier samen mee aan de slag te willen. De gemeente gebruikt de uitgangspunten als basis voor het gemeentelijke beleidsplan voor de ondersteuning van minima.

 

Pilot raad

Het proces voor een nieuw minimabeleid is één van de projecten die gevolgd is door een werkgroep van de gemeenteraad van Coevorden.

De raadsleden willen in kader van een nieuwe manier van samenwerking tussen de samenleving en de overheid graag meekijken en meedenken over interactieve processen van de gemeente. Daarvoor hebben ze twee processen gekozen die ze actief volgen, het minimabeleid en het welstandsbeleid.

 

Bron:

https://www.coevordenhuisaanhuis.nl/nieuws/regio/471790/coevorden-werkt-aan-nieuw-minimabeleid.html

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.