Nieuws

defheaderoptiemodel

2800 brandveiligheidschecks in Aa en Hunze en Midden-Drenthe

Maakt u de wasdroger regelmatig schoon? Weet u wat u moet doen bij vlam in de pan? En minstens zo belangrijk: heeft u rookmelders? Deze en nog veel meer vragen worden de komende zes maanden gesteld aan de bewoners van 1000 woningen in Aa en Hunze en 1800 woningen van woningcorporatie Woonservice in Midden-Drenthe.

 

Samenwerking brandweer, gemeente Aa en Hunze en Woonservice

Brandweer Drenthe investeert samen met de gemeente Aa en Hunze en woningcorporatie Woonservice in deze verhoging van de brandveiligheid. Hiervoor heeft de brandweer zes adviseurs opgeleid, die vanaf woensdag 18 maart zes maanden lang brandveiligheidschecks uitvoeren en gratis rookmelders ophangen. 

 

Rookmelders redden levens

Bouwmaterialen en meubels bevatten steeds meer brandbare stoffen. Hierdoor hebben bewoners soms nog maar drie minuten om uit hun huis te vluchten. De brandweer staat 24 uur per dag voor alle inwoners klaar, maar kan onmogelijk binnen enkele minuten bij de brand zijn. Bij brandveiligheid spelen bewoners zelf dus de belangrijkste rol.

 

Brandveiligheidscheck

Tijdens een brandveiligheidscheck gaat het om wat bewoners zelf kunen doen om de brandveiligheid in de woning te vergroten. De adviseur gaat samen met de bewoners  de woning door en geeft tips op het gebied van brandveiligheid en wat zij kunnen doen om brand te voorkomen.

 

Werkervaringsproject

De zes adviseurs die de brandweer hiervoor heeft opgeleid, doen de brandveiligheidschecks in het kader van een werkervaringsproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In gemeente Aa en Hunze zijn hier de afgelopen jaren goede ervaringen mee opgedaan. De afgelopen jaren zijn in deze gemeente al 2351 woningen bezocht en 1956 rookmelders opgehangen. Dit heeft gezorgd voor een aanzienlijke stijging van de rookmelderdichtheid in de betreffende dorpen van 43% naar maar liefst 81%. Door dit succes heeft  het college van burgemeester en wethouders besloten hier een vervolg aan te geven.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.